הסכם הורות משותפת
מהי הורות משותפת?
בעשורים האחרונים התפתחו מודלים משפחתיים שונים ומגוונים.
הורות משותפת הינה אחד מהמודלים להבאת ילדים לעולם במשותף, ללא קשר של נישואין ו/או זוגיות בין שני ההורים.
מודל ההורות משותפת נפוץ בקרב זוגות חד מיניים המבקשים להפוך להורים, נשים וגברים שאינם מקיימים מערכת יחסים זוגית המבקשים להביא ילד במשותף, זוגות ידועים בציבור המעוניינים להביא לעולם ילד במשותף, זוגות שנפרדו ו/או התגרשו שיש להם ילד משותף ומעוניינים להביא ילד נוסף משותף לעולם ועוד.
מהו הסכם הורות משותפת?
הסכם הורות משותפת נועד להסדיר ולתת מענה למכלול הנושאים והסוגיות הנוגעות להבאת ילד משותף לעולם, להגדיר את היחסים בין ההורים, האחריות ההורית המשותפת והסוגיות הקשורות בגידולו וחינוכו של הילד.
מתי ניתן לערוך הסכם הורות משותפת ומה תוקפו?
הסכם הורות משותפת יכול להיערך מיד לאחר קבלת ההחלטה להביא ילד משותף לעולם, ויכלול התייחסות והסכמות החל משלבי תכנון ההיריון, שלבי ההיריון והלידה, ועד הגיעו של הילד.ה לגיל בגרות.
ניתן לערוך הסכם הורות משותפת גם לאחר הלידה, אולם מומלץ להתחיל בשיח על פרטי ההורות המשותפת בשלבים מוקדמים כמה שניתן, וזאת על מנת להגביר וודאות ולמנוע סכסוכים אפשריים בעתיד.
הסכם הורות משותפת הינו חוזה משפטי תקף לכל דבר ועניין מרגע חתימת הצדדים על ההסכם, מתוך רצון חופשי.
לאחר הלידה, מומלץ להגיש את ההסכם לאישורו של בית המשפט לענייני משפחה, במעמד שני הצדדים, כדי לתת להסכם תוקף של פסק דין.
מה כולל תהליך לעריכת הסכם הורות משותפת אצלנו?
הסכם הורות משותפת מצריך חשיבה מעמיקה על סוגיות מורכבות, גם בהווה וגם צופות פני עתיד ומשמש מפת דרכים עבור ההורים.
במסגרת תהליך עריכת ההסכם אנו מקיימות עם ההורים מספר פגישות גישור, בהן מתקיים שיח כנה ופתוח על הסוגיות החשובות שאמורות להיכלל בהסכם, במטרה להגיע להסכמות משותפות.
בכל פגישה נדונים מספר נושאים כאשר אנו מנחות את הדיון. לאחר כיסוי מכלול הנושאים מנוסח על ידינו הסכם ההורות המשותפת.
הנושאים המרכזיים בהם נדון לקראת עריכת ההסכם:
-
תכנון ההיריון וההורות – הסכמות בנוגע לבדיקות שיעשו במהלך ההריון, חלוקת ההוצאות עבור הבדיקות, בחירת רופא מטפל, כיצד מחליטים על המשך היריון או הפסקתו במקרה של מום, שמירת הריון, איך תראה חופשת הלידה וכדומה.
-
שם הילד.ה – מה יהיה שם המשפחה של הילד.ה.
-
סוגיות חינוכיות וחזון חינוכי.
-
זמני השהות של הילד.ה עם כל אחד מההורים ואחריות הורית – האם הכוונה היא לקיים אחריות הורית משותפת, מה תהיה חלוקת זמני השהות, האם יהיה מעבר הדרגתי בהתאם לגיל הילד.ה ללינה בבית שני ההורים.
-
נשיאה בהוצאות הילד.ה – בניית תקציב להוצאות הצפויות, איך תהיה החלוקה בנשיאת ההוצאות בין שני ההורים, האם ינוהל חשבון משותף לצורך ההוצאות, קבלת החלטות על הוצאות מיוחדות כגון חוגים, טיפולים, שיעורים פרטיים ומה יחס החלוקה בהוצאות בין ההורים, וכו'.
-
מקום המגורים של הילד.ה- איפה יהיה מרכז החיים של הילד? האם יש הסכמה של ההורים לגור בסמיכות אחד לשני? מה קורה שאחד ההורים מעוניין לעבור למקום מגורים מרוחק יותר?
-
מנגנון קבלת החלטות וישוב מחלוקות.
בנימה אישית, אנחנו רואות כזכות את היכולות ללוות משפחות בדרך להורות משותפת בתהליך המעמיק והמרגש של הבאת ילדם לעולם, תוך קיום שיח גישורי מכבד ומאפשר.
לפרטים נוספים ולתיאום פגישה צרו איתנו קשר.