ייפוי כוח מתמשך
יפוי כוח מתמשך
יפוי כוח מתמשך הינו כלי משפטי חשוב בכדי להבטיח את עתידינו ואת עתיד משפחתינו ובכדי להבטיח את הטיפול בנו, אם וכאשר לא נהיה כשירים לקבל החלטות על חיינו בשלושה סוגי עניינים: רכושיים, אישיים ורפואיים. ביפוי הכוח המתמשך אנו ממנים מיופי כוח שידאגו לעניינים אלו עבורינו. הוא אינו מוגבל בזמן (על כן שמו "יפוי כוח מתמשך"), אם כי ניתן לשנותו בכל עת.
אובדן הכושר לקבל החלטות על חיינו יכול לקרות לכל אחד ואחת מאיתנו, לא רק בגיל זיקנה אלא כתוצאה ממצבים ואירועים שונים; תאונה, מלחמה, ספורט, מחלה ועוד. ניתן להפעיל את יפוי הכוח המתמשך – להכניסו לתוקף ובמקרה הפוך, להוציאו מתוקף אם חזרנו לכושר קבלת החלטות תקין.
קיומו של יפוי כוח מתמשך שהופקד ואושר, מייתר את הצורך של הקרובים לנו לפנות לבית המשפט במקרה של אובדן כשירות שלנו, על מנת לבקש צו מינוי אפוטרופוס. להבדיל מתהליך של מינוי אפוטרופוס דרך בית המשפט, הלוקח זמן רב ומצריך מעורבות של שירותי הרווחה, הרי שיפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף לאחר שהתמלאו התנאים על פי חוק, בהודעה של מיופה הכוח באתר האפוטרופוס הכללי.
בליבו של יפוי הכוח המתמשך נמצאות "הנחיות מקדימות" המפרטות איך רואה הממנה (מי שעורכ.ת את יפוי הכוח המתמשך) את החיים במצב של חוסר כשירות, החל ממקום המגורים המועדף ועד התנהלות חשבונות והשקעות, העברת מניות בחברה, מתן תרומות ומתנות ועוד.
ייפוי הכוח המתמשך הוא מסמך אישי, אך תהליך עריכתו נוגע בכל ההרכב המשפחתי ובמיופי הכוח; בן/בת הזוג, ילדים, הורים מבוגרים, ילדים עם צרכים מיוחדים בכל גיל, זוגיות פרק ב' או ג' ועוד. כל משפחה היא מיוחדת ומורכבת בדרכה ועריכתם של יפויי כוח בתוך המשפחה מאפשרים פתיחתו של שיח על טיפול ואחריות ומהווים "העברת השרביט" בין הדור הבוגר יותר לדור הצעיר יותר.
בנוסף, זוהי הזדמנות לעשות סדר בתוך כל מה שיש לנו: מיצוי זכויות וקצבאות, פנסיות וקרנות, בדיקה של הביטוחים השונים (כולל ביטוח סיעודי של קופת חולים ופרטי), נכסים שצריך לדאוג להם, חברה משפחתית שצריך לדאוג שתמשיך להתקיים ועוד. ככל שההנחיות המקדימות של הממנה תהיינה ברורות וישימות יותר, כך יקל גם למיופי הכוח לפעול במידת הצורך.
חשוב להדגיש כי תהליך עריכת יפוי הכוח המתמשך לוקח בחשבון היבטים משפטיים מגוונים בכדי להבטיח שייפוי הכוח יכסה מגוון רחב של פעולות הנדרשות לצורך הטיפול בממנה. זו הסיבה אשר בשלה, ייפוי כוח מתמשך נערך בישראל על ידי עורכי ועורכות דין בעלי הכשרה ומומחיות לכך, כמונו.
עוד פרטים על יפוי כוח מתמשך מאתר האפוטרופוס הכללי ניתן למצוא כאן.
חשוב לציין כי מיופי כוח לפי יפוי כוח מתמשך, אינם מיופי כוח לפי חוק החולה הנוטה למות, התשס"ו- 2005. לצורך כך יש למלא מסמך אחר בו ממנים מיופי כוח למצב זה. המסמך ממוען למשרד הבריאות ותקף ל-5 שנים מיום חתימתו.
יפוי כוח לפי חוק החולה הנוטה למות, התשס"ו-2005
מסמך התקף ל-5 שנים, בו אנו ממנים מיופי כוח לקחת החלטות במצב שבו אנו לא כשירים לקבל החלטות על חיינו, הוגדרנו במצב סופני (דהיינו, נשארו לנו לא יותר מ-6 חודשי חיים לפי הערכה רפואית) וסובלים סבל משמעותי.
מיופי הכוח יוכלו לקבל החלטה בהתאם להנחיות המוקדמות שלנו, האם להאריך /לא להאריך את חיינו, האם להסכים/לא להסכים להנשמה מלאכותית/הזנה מלאכותית ועוד.
עוד פרטים על יפוי כוח לפי חוק החולה הנוטה למות מאתר משרד הבריאות כאן
צו מינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות התשכ"ב- 1962, מגדיר מצבים בהם יתכן ויהיה צורך למנות אפוטרופוס על על בגיר.ה (שאינו יכול לדאוג לענייניו) לעניינים אישיים, רפואיים ורכושיים.
בקשה למינוי אפוטרופוס תוגש לבית המשפט אשר ימנה לאפוטרופוס מי שנראה לו בנסיבות העניין מתאים ביותר לטובת האדם, תוך התחשבות ברצונו, עד כמה שניתן לבררו.
בדרך כלל, ייפוי כוח מתמשך בעניינו של אדם בגיר מייתר את הפניה לבית המשפט למינוי אפוטרופוס. בעודינו כשירים ובגירים אנו יכולים לערוך מסמך יפוי כוח מתמשך או מסמך "הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס".
לפרטים נוספים ולתיאום פגישה צרו איתנו קשר.